Geschiedenis

Een stukje geschiedenis

De muziektent in Park Boom en Bosch in Breukelen kent al een lange historie. In 1928 besloot de gemeenteraad op voorspraak van het bestuur van de muziekvereniging Breukelen tot de bouw van de muziektent. Tot aan de Tweede Wereldoorlog speelde de muziekvereniging regelmatig en met veel succes in de muziektent. Daarna is het rond de muziektent lang stil geweest en was er zelfs sprake van het monument maar te slopen. Gelukkig is dat nooit gebeurd!

In 1994 namen een aantal enthousiaste inwoners van het Vechtdorp het initiatief om de muziektent in ere te herstellen. De muziektent werd gerenoveerd en aangepast aan de wensen en mogelijkheden van deze tijd. Na een aantal proefconcerten bleek dat er veel animo was voor muziek in het park en is de Stichting Park Podium Boom & Bosch officieel opgericht. Vanaf 1995 organiseert de stichting op tien zondagmiddagen in de maanden juni, juli en augustus optredens in de muziektent in park Boom & Bosch. In 2019 werd het 25-jarig bestaan van het toen al zeer populaire ParkPodium met een groots festival gevierd.


Met vele seizoenen achter de rug hebben de zondagmiddagconcerten een vaste, niet meer weg te denken, plek gekregen op de culturele agenda van Breukelen en omstreken. Gemiddeld bezoeken iedere zondag 350 tot 750 muziekliefhebbers uit wijde omtrek het Breukelse park. De toegang is gratis. Zo blijft het evenement laagdrempelig en is cultuur voor iedereen, jong en oud, bereikbaar. Grote namen stonden al op het podium. Denk aan Rita Reys, Marco Bakker, Jan Vayne, Izaline Callister, Denise Jannah, Mariska van Kolck, Loes Luca, Madeline Bell en Joke Bruys! Maar ook vele plaatselijke en regionale amateurartiesten toonden op ParkPodium hun kwaliteiten.

Ook is gebleken dat de optredens op de zondagmiddag een belangrijk sociaal aspect hebben. Bezoekers spreken elkaar in het park en wisselen nieuwtjes uit. Zowel de jongere als de – soms wat eenzame – oudere dorpsbewoner treft er gelijkgestemden. Ze drinken samen een drankje en maken contact met anderen.

Alle werkzaamheden die nodig zijn om de optredens mogelijk te maken, zoals het opbouwen van het podium, het plaatsen van zo’n 400 stoelen en tafels, maar ook de bediening in de cateringwagen, de overall-organisatie en de pr, is in handen van vrijwilligers. Naast een aantal vaste specialisten kan de organisatie putten uit een pool van ongeveer 55 vrijwilligers die zich elk jaar flexibel voor dit evenement inzetten. De financiering van Park Podium Boom & Bosch komt, naast inkomsten uit het in eigen beheer uitvoeren van de catering, tot stand dankzij Cultuurfonds Stichtse Vecht, donateurs, sponsoren en de verkoop van lootjes op de zondagmiddagen.

Scroll naar boven